|
|
|

Kutatások & publikációk

The Global Human Resource Management Casebook

Ez a könyv egy nemzetközi esettanulmány kötet, melyet a Routledge (UK) kiadó az Academy of Management HR Ambassador programja keretében ad ki. A könyvben minden egyes esettanulmány egy adott országhoz kapcsolódóan, a nemzeti és kulturális kontextus figyelembevételével mutat be egy olyan konkrét üzleti kihívást, melyre az adott vállalat vezetői újszerű HR és menedzsment megközelítéssel találtak megoldást.

A könyvhöz a magyarországi esettanulmány megírásával járultunk hozzá, melyben a GE Hungary HR Innovátor Díjnyertes projektjét mutattuk be.

Az esettanulmány címe: An On-line Game for Recruiting IT-Programmers at an American Subsidiary in Hungary (Dr. József Poór, Iris Kassim & Dr. Lajos Reich)


Emberi Erőforrás Menedzsment Kézikönyv

A CompLex Kiadó által immár 6. átdolgozott kiadásban publikált könyv az emberi erőforrás menedzsment legfontosabb alapjait, rendszereit, működtetését összefoglaló átfogó kézikönyv, mely a mester szinten folyó emberi erőforrás menedzsment oktatás egyik alap tankönyve.

A könyvhöz két kiemelt esettanulmánnyal és a HR Innovátor Díjra beérkezett pályázatok összefoglaló esettanulmány kötetével járultunk hozzá.

 • 1. eset: A BEI interjú módszer alkalmazása az ABC vállalat esetében (Poór József, Kassim Iris & Józsa Imola)
 • 7. eset: GE Healthcare: Bitfection, toborzás játékosan (Poór József, Reich Lajos & Kassim Iris)
 • HR Innovátor Díj esettanulmány kötet

Menedzsment-tanácsadási Kézikönyv, Innováció-megújulás-fenntarthatóság

Az Akadémiai Kiadó által publikált könyv a menedzsment tanácsadás átfogó kézikönyve, melyhez a 16. HR Tanácsadás c. fejezettel járultunk hozzá. (Szerzők: Dr. Poór József, Németh Gergely, Dr. Szretykó György & Kassim Iris)

A fejezet bemutatja a HR funkció és a hozzá kapcsolódó HR tanácsadás történelmi kialakulását, a tanácsadási szolgáltatások típusait, a HR tanácsadási szolgáltatások főbb területeit, a HR tanácsadás piaci szereplőit, továbbá a HR tanácsadás jövőjével kapcsolatos várható trendeket, új tanácsadási területek várható kialakulását.


Szervezeti sikeresség és a jövő HR kihívásai – Kutatás

A Menedzsment Innovátorok Társasága a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központjával karöltve, továbbá az SAP Hungary és az Investors in People Hungary partnerségében egy egyedülállóan új, országos kutatást indított útjára.

A kutatás célja az volt, hogy felmérje a magyarországi vállalatok működési kultúrájának jellegzetességeit, illetve pontos képet adjon arról, hogy az alkalmazott szervezeti illetve HR gyakorlatok és folyamatok mennyiben segítik elő a cégek eredményes és versenyképes működését.

A felmérésben részt vevő 226 szakember válaszai alapján azt is megtudhattuk, hogy mely területek jelentették a legnagyobb kihívásokat a HR szakemberek számára 2015-ben és milyen fő fókuszterületek kötik majd le a figyelmüket 2016-ban.

Kutató team:

 • Kassim Iris, Társalapító, Menedzsment Innovátorok Társasága
 • Frajna-Piller Annamária, Társalapító, Menedzsment Innovátorok Társasága
 • Dr. Poór József, Igazgató, Menedzsment és HR Kutató Központ, Szent István Egyetem
 • Majoros Gábor, Cloud Sales Manager, SAP Magyarország
 • Horváth Krisztina, HR Igazgató, SAP Magyarország
 • Karkiss Gergely, Marketing Igazgató, SAP Magyarország
 • Turóczi Gábor, CEE Presales Expert, SAP Magyarország
 • Csóti Gábor, Ügyvezető, Investors in People Hungary
 • Milbich Marianna, Partner, Investors in People Hungary

Kutatási riport:

Szervezeti sikeresség és a jövő HR kihívásai


Nemzetközi HR analitikai kutatás

A HR analitika témája egyre nagyobb érdeklődésre tart számot mind a hazai, mind a nemzetközi szakemberek és üzleti élet körében. Bár abban nincs egyetértés, hogy vajon a HR tevékenység eredményessége, illetve a HR iniciatívákba fektetett erőforrások megtérülése mennyire számítható ki precízen, abban talán egyet érthetünk, hogy a minél korrektebb számszerűsíthetőség és kimutathatóság mindig is komoly felsővezetői nyomás volt a HR vezetők vállán. Talán az üzleti folyamatok számítógéppel való támogatottságának széleskörű elterjedése és az egyre innovatívabb üzleti, technológiai megoldások adják meg a lehetőséget arra, hogy egy komolyabb eszköztárral felvértezve a HR vezetők végre kiaknázhassák az üzleti és HR folyamatok és adatbázisok mélyebb statisztikai elemzésében rejlő lehetőségeket.

A Stamford Global megbízásából végzett nemzetközi felmérésünk során, összesen 255 európai HR szakember részvételével azt vizsgáltuk, hogy vajon az európai szervezetek mennyiben követik a HR analitika legújabb trendjeit és milyen szinten állnak a szervezeti HR analitikai kompetenciák kifejlesztésében.

Kutatási riport:

Iris Kassim & Mihály Nagy (2015): The State of Workforce Analytics in Europe (Stamford Global)


Nemzetközi dolgozói elkötelezettség kutatások

A „European Employee Engagement Survey” (Európai Dolgozói Elkötelezettség Felmérés) a Stamford Global megbízásából 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben végezett kutatás, melyben összesen több, mint 450 európai emberi erőforrás szakember vett részt. Mivel a dolgozói elkötelezettségre széles körben tekintenek az üzleti eredmények egyik lehetséges és jelentős mozgatórugójaként, ezért egyre nagyobb figyelem irányul azon emberi erőforrás és elkötelezettség gyakorlatokra, melyek hozzájárulhatnak a hatékony elkötelezettség menedzsmenthez, továbbá a szervezeti teljesítmény növeléséhez. A kutatás fő célkitűzése az volt, hogy felmérjük mennyire elfogadott a dolgozói elkötelezettség koncepciója az európai régióban, feltárjuk mely emberi erőforrás és elkötelezettség gyakorlatokat alkalmazzák az európai szervezetek, továbbá, hogy megvizsgáljuk, hogy ezen gyakorlatok milyen kapcsolatot mutatnak bizonyos dolgozói aspektusokkal, mint a dolgozói morál és elkötelezettség, továbbá a szervezetek tehetség vonzó és megtartó képessége.

Kutatási riport és további publikációk a kutatáshoz kapcsolódóan:

A témában tartott konferencia előadások:

 • Kassim Iris (2013. március 21.): Dolgozói Elkötelezettség – új megvilágításban, VI. Országos Tanácsadói Konferencia /Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara/
 • Kassim, Iris (10 October 2014): Employee Engagement and Human Resource Practices in the CEE region and Europe, Competitiveness of the CEE region in the Global Economy Conference /Academy of International Business/
 • Kassim Iris (2014. október 30): Dolgozói elkötelezettség gyakorlatok az európai régióban – Visszatekintés 6 évre, VII. Országos Tanácsadói Konferencia /Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara/
 • Kassim Iris (2014. december 2): Nemzetközi dolgozói elkötelezettség és HRM gyakorlatok – európai és globális kitekintés, HR-megoldások a XXI. században – fókuszban a közszféra és a magánszféra konferencia /Humán Szakemberek Országos Szövetsége/